Otra vida por vivir

Theodor kallifatides

Un petit gran descobriment. Quan el llibreter de la Nollegiu va etiquetar aquest llibre compartint el seu entusiasme, em va cridar l’atenció i vaig decidir llegir-lo ràpidament. El cert és que amb aquest títol esperava un llibre dens i larg. Quina fou la meva sorpresa en tenir a les mans un llibre de petit format i certament breu. Però com deia el poeta “lo bueno si breve, dos veces buenos”.

Escrit en primera persona, kallifatides reflexiona sobre el món, la seva vida, i la creació literària. Ell és un grec que viu i ha format família a Suècia, on va emigrar els anys 60 i es va casar amb una sueca. Als seus setanta anys veu com el món, ara globalitzat, ha canviat i veu el diferent, qmb curiositat però no sempre com un atractiu, sinó mès aviat una amenaça. Es planteja l’etern dubte de l’emigrant integrat en el nou país que l’ha acollit però on sempre serà un estranger, i que també es sent diferent al propi país d’on ha marxat i que ja no reconeix. Però aquesta dualitat personal es dóna també entre les societats actuals que no acaben de saber adaptar-se a un món que canvia constantment. L’autor explica com els grecs admiren una Suècia del benestar que ja no existeix, mentre els suecs voldrien viure en un clima i un lloc com Grècia, i en els dos casos es tracta de clixes del passat que poc responen a la realitat actual. Reflexiona sobre el tema dels refugiats i la incapacitat de les societats europees per donar-hi resposta, així com en l’impacte sobre els emigrants previs al món convuls actual, sobre la contraposició entre un fenomen petit i mesurable, fins i tot predictible, com les migracions del segle XX, i els grans moviments de masses dels refugiats al segle XXI.

Paral.lelament l’escriptor comparteix amb el lector la seva incapacitat per continuar escrivint, com si no tingues més idees… però no és ben be això. L’autor enmig dels seus dilemes identitaris en l’espai i també en el temps pren la decisió de viure aquella vida que no va viure al seu país d’origen i es trasl.lada a Atenes. Aquest petit llibre és el primer que escriu en grec (tota la seva obra literària és en suec).

Una joia.

Deixa un comentari

Filed under Novel.la filosòfica, Novel.la social, Petites joies per pensar

Deixa un comentari