El ferrocarril subterrani

Colson Whitehead

La novel.la “El ferrocarril subterrani” és la història de Cora, una esclava d’una plantació de Georgia, que fuig en plena nit a la recerca de la llibertat cap al nord, cap a Estats no esclavistes a travès  d’una xarxa  formada per persones, tant blanques com de color, de fortes creences antiesclavistes i que exposen les seves pròpies vides per ajudar als esclaus fugitius en el seu camí cap a la llibertat.

Paral.lelament és la història d’un període fosc dels estats surenys dels Estats Units. Un dels aspectes més interessants de la novel.la  és la imatge dels estats esclavistes  i dels diferents models d’esclavitut. Des de la brutalitat de les plantacions esclavistes de Georgia,  a la hipocresia de Carolina del Nord on acollien els esclaus fugitius però se’ls tractava com a eterns menors d’edat a qui calia acompanyar, una societat que sota l’aparença de tolerància i accpetació on en aparença els  negres eren lliures, els tractava com a  individus a qui manipular i utilitzar per experiments i interessos propis. Passant per Carolina del sud, on els negres van ser expulsats i per Virginia, on hi ha una aparent convivència interracial, sense barrejar-se, però que culmina en un atac virulent per part dels blancs cap a una “amenaça negra”.

El resultat de la combinació de la història individual amb la història col.lectiva és una novel.la molt potent que no només porta al lector a reflexionar sobre l’esclavitut, sinó també sobre la convivència i la llibertat. Molt interessant.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Novel.la històrica, Novel.la intimista, Novel.la social, Petites joies per pensar

El caso Birdman

Mo Hayder

Novel.la negra situada a Londres, correcte però no apassionant. És cert que la trama està ben trabada, però al final resulta una mica feixuga i al lector sovint li resulta difícil situar-se. D’altra banda les darreres pàgines intenten ser trepidants i ho aconsegueixen només parcilament, ja que l’excès de descripció en determinades escenes, fa que hom s’acabi saltant pàgines senceres. Obviable.

Deixa un comentari

Filed under Novel.la negra

Niveles de vida

Julian Barnes

Brutal i brillant. Niveles de vida són tres històries al voltant del punt de vista de l’home i les diferents perspectives davant la vida i la mort. A les dues primeres els protagonistes de la narració són aquells aventurers i bohemis del segle XIX i principis del XX que volien volar, volien canviar de perspectiva i viure la vida d’una altra manera. Nadar, pioner de l’aeronàutica i de la fotografia, Sarah Bernard, l’actriu que buscava extreure tot el suc a la vida i a totes les experiències o Fred Burnaby, aventurer i enamorat de Sarah són els personatges que busquen noves maneres de mirar el món. Però la darrera història és simplement una meravella. Barnes es va quedar vidu el 2008, quan la seva dona va morir de malaltia 37 dies després del diagnòstic, i en aquesta narració curta reflexiona sobre el valor de la vida i de la mort, la importància del record i l’experiència del dol. Una petita joia.

Deixa un comentari

Filed under Llibres sobre el dol, Petites joies per pensar

Això no és Amèrica

Jordi Puntí

El darrer llibre de Josrdi Puntí és un recull d’històries curtes, curioses i estranyes amb finals oberts o inesperats. Res de finals feliços o que posen un clar punt final a una narració. Les trames són curioses i el llibre resulta interessant de llegir però no passa d’aquí. Correcte.

Deixa un comentari

Filed under Novel.la costumista

Ícaro

Deon Meyer

Una novel.la negra sudafricana, la trama de la qual es situa en la Sudafrica actual amb referències al moment en què el règim d’apartheid va ser anul.lat. Un assassinat en un món tecnològic i on l’empreneduria és un avalor de per si, independent dels valor i els actes que comporten, i així es crea una empresa com Alibi, que crea coartades falses per adulters, o bé es fabriquen vins falsos que es venen com als millors burdeos a la Xina. Vi i tecnologia, i un grup de detectius uqe són com un micromón de la Sudafrica actual, un blanc alcohòlic, negres i mestissos, i on la dona ha de treballar el doble per demostrar el que val, però poc a poc es va posicionant en els diferents àmbits del món laboral.

Interessant.

Deixa un comentari

Filed under Novel.la negra

Ghostman

Roger Hobbs

En temps convulsos com els actuals, cerco lectures entretingudes i que m’enganxin i llavors la novel.la policiaca esdevé un punt de referència, un valor segur si està ben escrita i té ritme i misteri. En aquest sentit Ghostman no decep. La història és novedosa i la seva lectura molt entretinguda.

Deixa un comentari

Filed under Novel.la negra

Al cor dels homes

Nickolas Butler

Una història quotidiana a l’Amèrica profunda, on es qüestiona la institució familiar i el moviment escolta que es considera masclista i obsoleta. L’autor mostra, a travès de diferents generacions com valors com l’honestedat, la sinceritat o la família, són sovint imatges d’allò que ens agradaria que fossin, o simplement una hipocresia absoluta. Una imatge desoladora del món actual, on la sensació és bàsicament de pèrdua. Entretinguda.

Deixa un comentari

Filed under Novel.la costumista