Modernidad líquida

Zygmunt Bauman

Vaig començar a llegir aquest assaig després de la mort de Bauman quan, com passa sovint, tothom parlava de la seva idea de “modernitat líquida” en frases curtes i sense aprofundir ni desenvolupar la idea. He de confessar que la seva lectura m’ha sorprès per diversos motius. La idea d’un món cada cop menys sòlid, on les institucions, els valors i les accions responen a una realitat segura i estable, consolidada i que d’alguna manera defensa aquesta realitat que és bàsica, i cada cop més líquid, en el sentit que tots esdevé efimer, canvia molt ràpidament i no suposa cap suport per l’individu,   correspon al món actual que el lector reconeix clarament, i el més sorprenent és que el llibre data de l’any 2000, amb la qual cosa és un llibre força premonitori.

Bauman desenvolupa la seva idea en diversos àmbits: l’emancipació i la individualitat, on planteja una societat on prima l’individualisme en un món on la societat ja no és garant de cap valor, on el contracte social ha desaparegut degut a la rapidesa amb que tot canvia de manera que l’individu està sol; l’espai, el temps i el treball, on desenvolupa la idea de la globalització del capital que es mou en l’espai i el temps i no està arrelat a un lloc, amb la qual cosa el treball canvia, la gent no fa carrera en una sola empresa, ja que aquesta es mou, canvia, es redueix, s’adapta a una gran velocitat. Tot canvia, res és estable i l’home està sol, no hi ha valors ni institucions estables que acompanyin l’individu. En un darrer capítol presenta un nou model de comunitat, que es defineix sobre l’individu que busca companyia en aquells que són similars enfront d’aquells diferents, i en un món líquid, una de les formes que adopta, i que Bauman repasa és el conflicte dels Balcans.

És una lectura interessant, però una mica desolador ja que pinta un món individualista, globalitzat, canviant, sense valors segurs, i el més greu és que al 2017 reconeixes aquesta societat. La meva sorpresa ha estat l’epíleg, on el socioleg explica que la seva pretensió és diagnosticar el nou món, ser-ne conscients per poder avançar, cosa que no he sabut captar en la lectura del llibre.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Assaig polític i social

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s