Charlotte

David Foenkinos

Charlotte és una petita meravella. Es tracta d’una breu biografia d’aquesta pintora alemanya jueva que va morir a Auswitch als 26 anys. No és, però,  una biografia corrent. Per començar l’estil narratiu és sorprenent: l’autor utilitza frases curtes i punts i  a part al final de cada una d’elles, la qual cosa provoca en el lector la sensació de premura, de pinzellades que desgranen idees, d’esboç a punt d’acabar… D’altra banda a llarg de tota la novel.la la veu de la protagonista s’entrellaça constantment amb la veu de l’escriptor i la seva obssessió per conèixer i entendre la jove pintora, i acaba convertint-se en un protagonista més.  I tot això amb una sensibilitat i una delicadesa fascinant.

Charlotte és més que una biografia, és el descobriment del seu art, que és la tota la seva vida. La biografia, la novel.la i l’obra de la pintora alemanya forma un tot indisoluble. Situada en l’Europa de l’ascens nazi i la segona guerra mundial, en el marc de la persecució dels jueus i amb uns antecedents familiars de greus depressions que van portar al suicidi a la seva àvia i a la seva mare, Charlotte sent la necessitat d’espressar la seva vida en forma d’art total, i així en divuit mesos, entre 1940 i 1942, crea Leben? oder Theater? (Vida o Teatre?) una autobiografia formada per  quasi bé vuit centes pintures  en paper, sobre el qual posava un full semitransparent amb un breu text explicatiu com si fos una novel.la gràfica. A més, algunes escenes tenen anotacions sobre la música que en el cap de l’autora acompanya aquella imatge. És d’una bellesa esfereïdora.

Salomon 4 Salomon3

Artista del periode d’entreguerres, utilitza colors primaris amb un paleta reduïda, i en un mateix full repeteix diverses vegades  l’escena per tal de donar-li un sentit  narratiu. Les imatges, sovint esboços, amb perspectives estranyes i un sentit figuratiu expressionista, que recorda cineastes com Lang o pintors com Munch o Dix,  tenen una gran força expressiva.

Salomon 1 salomon-2

Salomon 5

La novel.la de Foenkinos és esplendida i a més permet al lector endinsar-se en l’obra de Charlotte Salomon, una peça extraordinària que “és tota la seva vida”,  que malauradament no està a l’abast dels espectadors. Actualment es troba al Museu d’història jueva d’Amsterdam, però no està exposada al públic. Afortunadament la web del museu permet veure’n  una còpia digitalitzada amb els textos traduïts a l’anglès. No us la perdeu i gaudireu encara més de la novel.la.  Us deixo el link.

http://www.jhm.nl/collection/specials/charlotte-salomon

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Petites joies per pensar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s