Herejes

Leonardo Padura

Més que una novel.la són tres històries que tenen un rerafons comú i un quadre de Rembrandt com a nexe. Des d’aquest punt de vista la novel.la de Padura està més a prop de “El hombre que amaba a los perros” que no a la sèrie policiaca protagonitzada per Mario Conde.

La primera de les trames explica, de la mà del fill i nét dels protagonistes, la història del Louissiana, un vaixell ple de jueus que va abandonar a Europa a la recerca de la llibertat i que, després d’haver estat refusat a Cuba i a altres ports nordamericans, va tornar a Europa i els seus viatgers van acabar en camps de concentració, on la majoria d’ells va morir. Aquesta primera part també ens apropa a la història de la comunitat jueva cubana, que va marxar del país al 1959, fugint del castrisme. La segona part és la història del quadre que serveix de nexe entre les històries i es planteja com una novel.la històrica protagonizada per Rembrandt i un pintor jueu al segle XVII. La tercera de les històries és la més policiaca i ens mostra un Mario Conde, que ja no és polícia, intentant esbrinar què ha passat amb Judy, una noia d’una tribu urbana, que ha desaparegut.

Totes tres històries tenen com a nexe comú la recerca de la llibertat de l’individu per sobre les normes de les tribus, societats i religions, essent aquesta elecció personal la que està sovint en el fons de les creences i les ideologies que prohibeixen formes de vida i aparta aquests individus del seu grup.

.

És llarga però he disfrutat moltíssim i és divertit els guinys de l’autor a pel.licules i novel.les.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Assaig polític i social, Novel.la històrica, Novel.la negra, Novel.la social

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s