Ha tornat

Timur Vermes

Desconcertant.

La novel.la es presenta com una novel.la d’humor on un Adolf Hitler vestit amb l’uniforme de canceller del Reich es desperta de cop i volta al Berlín del 2011 i provoca un seguit de malentesos que provoquen en el lector un somriure i fins i tot la riallada. A mesura que avança la història la sàtira guanya terreny i de cop i volta el lector s’adona que la pròpia novel.la juga amb el malentès i l’humor com a forma d’expressar una realitat social que no agrada a ningú. Aquest Hitler del 2011 passa per un humorista molt bo que té un programa propi a la televisió i, des de la paròdia,  és l’únic amb prou valor per expressar el que la gent pensa de la situació a l’Alemanya actual, el problema és que aquest personatge no està fent humor sinó que està  transmetent a la població el seu ideari i amb els mitjans al seu abast arriba a un públic molt nombrós. EL problema ve quan aborda els temes socials i polítics perquè expressa sense cap problema allò que molts ciutadans alemanys pensen sobre els seus polítics i la sensació d’estar governats per gent que és incapaç de tenir una visió de futur ni d’assumir les responsabilitats pròpies dels seus càrrecs, i en ser clar i contundent, en  dir la veritat despullada i assumir responsabilitats fa del personatge un possible líder, que tots els partits festegen. Hi ha escenes memorables com quan per explicar  qui fou el responsable del que va passar al Tercer Reich li pregunta a un demòcrata per la responsabilitat del poble que el va votar i per  la pròpia responsabilitat del Führer. 

El llibre sorprèn perquè Adolf Hitler no cau malament, quasi és entranyable, com passava amb el Franco de Polònia. El problema és que mentre el segon no exposava ideologia, el primer ho fa, i malauradament hi ha moments en que hom pensa que ja era hora que algú deixi al descobert la mediocritat dels polítics actuals. Això és el que fa basarda, que el llibre posa en evidència que el món actual és un escenari ideal per a l’aparició d’un nou il.luminat com Hitler. 

En agafar el llibre vaig pensar que riuria una estona i no ha estat ben bé això, tot i que he de reconèixer que també he rigut i força. Molt interessant. Val la pena llegir-lo.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Novel.la social

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s