El invierno del mundo

Ken Follet

Ken Follet torna a demostrar que és un paradigma dels best sellers de qualitat. La segona entrega de la seva trilogia sobre el segle XX és una novel.la, que malgrat la seva llargada (més de mil pàgines), és capaç de mantenir al lector enganxat a la història i fins i tot de sorprendre’l en més d’una ocasió. Els protagonistes de la nova novel.la són els fills i nebots de La Caiguda dels gegants mentre que els pares són personatges secundaris que reforcen la història. El gruix de la novel.la es situa en els anys trenta amb l’ascens del nazisme i el new deal i la segona guerra mundial. He de reconèixer que la part de la novel.la que abarca la guerra m’ha agradat més que a  la primera entrega. No oblida de fer referències dels fets claus del conflicte: Polonia, Stalingrad, la batalla de Londres, Pearl Harbour, Midway, Hiroshima, el desembarcament de Normandia… però a l’hora de decidir l’enfoc, acostuma a optar per batalles secundàries (Moscu enlloc de Stalingrad) o per visions diferents (els paracaiguidistes del dia D enlloc del desembarcament) … i això la fa més interessant. L’espionatge esdevé un protagonista omnipresent i anuncia el que segurament serà la tercera de les novel.les.

Tot i això hi ha alguns aspectes de la novel.la que pel meu gust són un xic fluixetes. Trobo planes i repetitives les relacions de parelles, fins el punt que hi ha algun fragment de la història amb alguna escena de sexe sembla que es repeteixi en diversos moments de la història.  Em sorpren la mala llet amb que s’ensanya amb els soviètics, és cert que el règim soviètic fou brutal però a la novel.la és quasi bé el mal en estat pur (de fet la trama que succeix a la guerra civil espanyola sembla que només pretengui demostrar la brutalitat de l’estalinisme), més fins i tot que el nazisme. M’agrada, en canvi, que tot i citar la persecusió dels jueus pels nazis (poc pel meu gust) i s’explaiï en altres persecucions i matances com les dels disminuits tant físics com psíquics.

La novel.la ens deixa a punt per la guerra freda i en aquest sentit la història al voltant de la bomba atòmica és un nus molt ben trabat. Llàstima que en aquest intent d’apropar-nos al tema de la propera història la novel.la perd ritme, i sembla que , de nou, igual que a la primera, tingui ganes d’acabar.

Malgrat tot, jo us l’aconsello, m’ho he passat bé llegint-la i ja espero la tercera entrega.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Novel.la històrica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s