Una saga moscovita

Vasili Aksionov

Novel.la rusa clàssica. El llibre és la història de la URSS de Stalin de la mà de tres generacions d’una familia moscovita ,els Gradov, pertanyent a la intelligentsia russa, amb professions liberals i formació cultural molt elevada (el patriarca és metge, la mare toca el piano, una filla és poeta…) .  L’estructura és molt clàssica: es divideix en tres llibres que corresponen a cada una de les generacions, i l’originalitat radica en uns interludis on es recullen titulars de premsa del moment i una petita faula. La història és desigual. Els dos primers llibres, clarament emmarcats en les purgues estalinistes dels anys 30 i en la segona guerra mundial, resulten molt durs i força creibles, i ens obren la porta a la reflexió sobre la violència com a origen de més violència, sobre l’escàs valor i respecte per  la vida humana als països eslaus i sobretot a la brutalitat de la tirania de Iosif Stalin. Detallista en les descripcions i a l’hora amb una mirada cap a l’interior, introdueix al lector a un món brutal i esfereïdor.

El tercer llibre resulta molt menys creible. Tot apareix com a molt més insubstancial, la darrera generació no sembla viure en el món opressiu  dels anys 50 soviètics i els personatges són més aviat fatxendes o  escessivament eteris. Si això s’ hi suma que, malgrat les repressions i perssecussions sofertes pels diferents membres d’aquesta família, quasi bé tots i de manera increible reapareixen al llarg de la novel.la, tot plegat pot fer pensar al lector, molt erròniament, que la majoria de gent perseguida i empressonada per Stalin podia sobreviure, i ho fa poc creïble.

La novel.la apunta temes molt ineressants, però sovint queden a mig desenvolupar malgrat el nombre de pàgines de la història: el retorn a la religió, l’aparició d’un nou grup social  formada pels nous governants que imiten la forma de vida dels antics burgesos, la suposada supervivència de la inteligentsia russa …

Formalment podríem tractar-la com una novel.la russa, el contingut no té, però, ni de lluny, la profunditat dels clàssics. Malgrat tot la seva lectura resulta entretinguda i interessant i un s’ho passa bé llegint-la.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Novel.la històrica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s