1Q84

Haruki Murakami

Fascinant. És un llibre extrany, com tots els d’aquest autor japonés, però malgrat tot, en aquest cas la novel.la és prou realista i entenedora.  Té una estructura dual a múltiples nivells: d’una banda s’estructura en dos llibres. En el primer,  el protagonista és el col.lectiu, ja sigui la societat en general o les sectes i grups tancats en particular i continuament proposa al lector una reflexió al voltant de les finalitats i els mitjans, es planteja si la fi justifica els mitjans i si els mitjans poden ser en molts casos la pròpia finalitat,  i alhora es pregunta què entenem per realitat, i si tots la veiem i l’entenem igual.   En el segon dels llibres, el protagonista és l’individu, i recupera els mateixos temes des d’una visió més intimista.  D’altra banda la novel.la s’estructura en dues històries alternades, la del Tengo i la de l’Aomame, que tenen un passat comú i que es van relacionant a travès dels fets que els succeixen però no s’arriben a trobar mai, tot i que a vegades es sobreposen completament. I finalment, continuament la dualitat de conceptes: el be i el mal, i de dos mons: el 1984 i el 1Q84, la voluntat …

És una novel.la molt cinematogràfica i té un toc esteticista atraient. La història, com tota la obra de Murakami, empra elements fantàstics per expressar idees i conceptes, sovint metafísics, en aquest cas es tracta de la gent petita i la crisal.lida d’aire, però a diferència d’altres històries d’aquest autor, aquí  estan en un segon terme bona part de la novel.la i quan surten a la superfície no és difícil entendre-les com a metafora.

A mi m’ha agradat molt, malgrat que el final l’he trobat un xic decebedor, després de tot, n’esperava més. Ara bé, un apunt, Murakami té un toc fantàstic que o t’atrapa o et repel. Per aquells que li heu llegit alguna novel.la, malgrat que l’estructura és similar a de EL despietat país de les meravelles i la fi del món, el 1Q84 és molt més creïble pels paràmetres occidentals i s’apropa més a Kafka a la platja i fins i tot a Tokio Blues, la primera obra d’aquest autor que es va popularitzar al nostre país.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Novel.la filosòfica, Novel.la social

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s